БЪЛГАРСКИЯТ МУЗИКАЛЕН ПОРТАЛ
Добре дошли в mforum-bg.com, Вашият музикален портал.Тук ще откриете всичко най-ново около Вашите любими изпълнители:песни, клипове, текстове, биографии, софтуер и още много. Ако с търсите песен не се колебайте да пишете в раздела за заявки.Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият музикален портал.
Имате ли регистрация?
Да - натисните "ВХОД"
Не - натисните "РЕГИСТРАЦИЯ"

Спектрален Анализ

Go down

Спектрален Анализ Empty Спектрален Анализ

Писане by admin on Пет 27 Ное 2009, 13:13


Част 1: Честотен анализ

Как се ползва точното аудио копие (Exact Audio Copy) за честота и спектрален анализ?

Много е лесно да се ползва Точното Аудио Копие (Exact Audio Copy), за да се генерира честотата на анализа. (Трудната част е обясняването!)

1. За да се ползва анализаторското средство в (EAC)е нужен един .wav файл. Единия начин да се сдобиете с такъв файл е даго рипнете във вашия хард диск от CDR диск, като се ползват всякаквапрограма. ( Рипването е жаргонно за клавишно екстракване на аудиото.Файловете в CD са натрупани в cda, формат който е като .wav, но обачене е компресиран; но не е идентичен файл формат, докато .wav файловетеимат повече главни галерий и информация относно поправена грешка.) Другначин да се създаде .wav файл е да се декодира един съвсем обикновенmp3 файл в .wav. Много от грамофонните машини, DVD/CD устройствата иполезният софтуер ще свършат работа. Бъдете сигурни, че се изоплзвадобър декодер, а не просто този, който върви с операционната система вWindows.

2. В EAC, изберете Tools, Process wav, след което изберете файл. Ще ви отнеме минута, за да заредите понеже са големи файловете.

3. Ще се появи нов прозорец, който ще ви покаже формата на вълната (waveform) във всеки канал срещу всяко време.

4.Изберете Display (Дисплей), Frequency Analysis (Честотен анализ).Ще сепояви нов прозорец с графика. Забележете, че вие трябва да нагласитеFFT размера по-нагоре, за да се появи нещо върху дисплея. Но, ако можеда ползвате същия FFT размер във сравнения, вие презкачате файловете.Не се тревожете за Hanning, и другите опций.

Спектрален анализ

Зада видите спектралния анализ, затворете Frequency Analysis и изберетеDisplay, Spectral View. Това е далеч по-труден начин за прочитане начестотите (във всеки канал) срещу време. Цветовете показват силата назвука на различни нива на честота. Забележете, че нивото на звука щепредизвика ефект на диаграмата, така че отделяйте повече внимание върхуPeak Level number (Връхно Висотивния номер), за да получите чувство каксе ефектира дисплея. Бъдете внимателни, когато разтълкувате цветовете.Не зависи от това дали дадена област е оранжева или синя, а от товадали областта е празна или с неестествен вид.

Част1:

Намиране на mp3-източник и Мини-дисково аудио

Тозиметод не е изцяло прост опростен или 100% надежден, но има многоразумно лесни неща да се опитват. Основният подход да се установиmp3-източниково аудио е да се стартира анализ на спектъра и честотатавърху някой от .wav файловете. Това звучи ужасно, отколкото всъщност е!Ето защо:
много аудио фенове ползват (EAC)инсталиран и могат да го ползват това за анализа на честотата (вижтепо-надолу линк). В допълнение, има много други аудио редактори, коитоимат тези черти.
Достатъчно лесно е да се рипне един или два оттези .wav от CDR диска, или да се декодират някой файлове от mp3 към.wav, за да се анализира. Между другото, ако вие не ползвате тези .wav,за да ги запишете на диск, няма нужда да се притеснявате, за данаправите сигурен рип.
Вие също може да декодирате mp3 файл към.wav, за да направи този тип анализ и да видите на какви различнифайлове или енкодове изглежда. Това е добър начин да се проверичестотата на всички mp3, които имате и би трябвало да окуражи дапремести енкодираните mp3 с остарелите енкодери или на по-нискибитрейтове. Много програми ще конвертират mp3 файлове към .wav файлове(включително програмата MusicMatch).Тази програма е компактно, полезно средство с което може да декодираmp3. С всички тези средства, все пак трябва да бъдете внимателни даосигурите най-доброто качество на декодване.

Анализ на честотата

Вдобър wav., ако правите такъв анализ, който разпределя db вертикално ичестотата хоризонтално, вие ще видите разпростираща се линия от 10-22khz. Тук има пример, който ползва Prove it all night от WinterlandNight: (фигура 1).
[attachment=315:1.gif]

Акодекодирате mp3 към wav. формат и извършите анализ на честотата върхуwav., вие често ще виждате внезаптен спад до по-ниско количество (db)ниво около 17-19khz (или върху стари, лоши mp3, вие ще видите достапо-ниски честоти). Mp3 по-значително ефектира високите честоти. На товаизображение ще видите как тези спадове са около 18-19 khz: (фигура 2).
[attachment=316:2.gif]

Забележете,че може да видите повече разлики, отколкото когато слушате, защото mp3е "перцептуално" енкодирана система, която е базирана върху това коеточовек може да чуе. Всъщност, при всяка възможност вие не бихте могли дачуете разликите между wav. от фигура 1 и mp3-източника (LAME VBR) wav.ползван за (фигура 2).
За нещастие, установяването на mp3-източницидискове не е винаги толкова чист. Например, понякога ефекта е по-малкодраматичен във високи честоти, както този от 256 битрейтова константаmp3: (фигура 3).
[attachment=317:3.gif]


Спектралниятанализ от втора част: ще осигури повече информация, която да помогне,за да може да се помогне на анализа за по-труден източник на анализа.

(Също,гледайки фигурите 2 и 3, вие може да си мислите, че песента на фигура 3ще звучи по-добре заради ефекта на компресията, която се появява малкосурова на фигура 2. Както и да е, всъщност те са грубо сравняеми позвуково качество - и двете са много добри и VBR ползва по-малко битове,което е смисъла и на самата mp3. Тези две mp3 биха могли вероятно дазвучат по-добре или ужасно, отколкото в други различни начина, спо-добро VBR при всички положения. Например, този вид диаграма не виказва със сигурност колко добре mp3 захваща важните средно-обхватовикачества. Така, че това само илюстрира отново факта, че гледанато нааудиото не е заместителен начин за слушането му - предположението затова упражнение е да се установят източни издания, не да се изчисликачеството.)

В допълнение, не може да бъдете винаги сигурнизатова какво е удобно за неестествения профил на честотата. Може дабъде оригиналния източник, който има публикувания. Индивидуално,мини-дисковните (MD) записвания ще покажат дори по-голям произнасящефект, както това че те също ползват компресия, която е грубо близка стази на mp3, но с повече компресия. Следващото изображение показва MDзаписващият трансфер към wav (но никога енкодиран до mp3) и илюстрирадори повече компресия, която претърпява MD записванията, коитоефектират честотите от около 13-14 khz и нагоре:
Фигура 4: Анализ на честотата на мини-дисковия източен файл:
[attachment=318:4.gif]

Можеби виждате еднакви резултати, ако оригиналния източник беше радио или телевизия, или стриймнато онлайн радио.

Има някой други илюстрации за анализа на честотата на този Аназлиз на честотата.

Част2:
Спектрален поглед на wav. файловете разпределя звуковите честоти вертикално и своевременно на песента хоризонтално: (фигура 5) [attachment=319:5.jpg]

Еднодоказателство е да се гледа за честота, която е над 19 или 15 (или дорипо-стари mp3) са били дали удивителна подстрижка: (фигура 6).
[attachment=320:6.jpg]

Забележететова, че може да видите далеч повече разлики, отколкото когато слушатеmp3, защото самата тя е "перцептуална" енкодирана система, която ебазирана върху това какво слушат хората. Всъщност, при всяка вероятноствие не бихте могли да чуете разликите между wav. на фигура 5 иmp3-източникът, който е ползван на фигура 6. Не е винаги така изчистен.Вижте също за области, където изглежда, че има неестествени линий илиблокирани области. Например, сравнете 256 kbps (CBR или по-точноКонстантна битрейтова mp3) на фигура 7 към оригиналния wav. файл отфигура 8: [фигура 7 и фигура 8].
[attachment=321:7.jpg]
[attachment=322:8.jpg]

(Отнововижте фигурите 6и 7, вие може да си мислите, че на фигура 7 звукът епо-добър заради ефектът на компресията на песента, която се появявапо-малко неотстъпчиво, отколкото в фигура 6. Всъщност, те са грубосравняеми в звуково качество - и двете са много добри и VBR (Различенбитрейт) ползва по-малко битове, което е смисъла и на самата mp3. Аковидите нещо подобно, е лесно. Забележете,че изразвянето за честотите еоколо 16 khz - реална разлика от другите примери: (фигура 9).
[attachment=323:9.jpg]

Но,запомнете че вие не можете винаги да бъде сигурни какво приляга занеестествения профил на честотата. Това е може би, защото оригиналнияизточник си има издавания. Отделно, мини-дисковите записи (MD) щепокажат дори по-голям изговарящ ефект, както те също ползват компресия,която се приближава грубо до mp3, но с повече компресия, както епоказано на фигура 10.
[attachment=324:10.jpg]

Иимайте в предвид, че има много възможности, просто трябва да погледнетеномерата на файловете, за да започнете да узнайвате как да изглеждат.Разликите могат да имат общо с източника на оригиналното записване;независимо дали е било миксирано или продължено; и т.н.

Преведено от ТУК.
Превод Кристиан.
Редакция XeRo-Станислав.arenabg.comadmin
admin
Администратор
Администратор

Брой мнения : 626
Join date : 12.11.2009

http://mforum-bg.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите