БЪЛГАРСКИЯТ МУЗИКАЛЕН ПОРТАЛ
Добре дошли в mforum-bg.com, Вашият музикален портал.Тук ще откриете всичко най-ново около Вашите любими изпълнители:песни, клипове, текстове, биографии, софтуер и още много. Ако с търсите песен не се колебайте да пишете в раздела за заявки.Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият музикален портал.
Имате ли регистрация?
Да - натисните "ВХОД"
Не - натисните "РЕГИСТРАЦИЯ"

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме?

Go down

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Empty Как да разберем с какъв хардуер разполагаме?

Писане by admin on Съб 26 Юни 2010, 10:45

Напоследък този въпрос се задава все по-често под една или друга форма.Изникват теми като: '' С какво дъно съм? , Каква рам памет имам?'' и други подобни.В тази тема ще ви обясня как да си отговорите сами на тези въпроси и да знаете с каква конфигурация разполагате.Има няколко програмки , които ще ви помогнат в това начинание.
Нека започнем с известната на всички Everest.Това е програма, която ви позволява както общ , така и много подробен мониторинг на вашите хардуерни компоненти. Може да видите най-простите показатели , като модел и марка на всеки елемент или най-подробните показатели за вашия компютър. И така , как да работим с Everest.Ето как изглежда програмката:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_85888

Главното меню се намира в лявата част.
Може би най-важното меню е „Компютър”. В него се съдържа основната информация за вашия хардуер.По-точно тя се намира в подменюто "Обща информация".Ето как изглежда и то:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_158915

Подменюто „Обща информация” дава наистина обща информация за наличния ви хардуер. В секцията „Компютър” се намира обща информация за вашата система – операционна система, сървис пак, версия на DirectX, име на потребителя и др.
Подменюто „Овърклок” е друга част от програмата , на която смятам да обърна внимание.
В нея можете да намерите по-подробна информация за характеристиките на процесора и видеокартата си , както и рам паметта. Основната задача , обаче е, да показва повишаването на честотите на тези компоненти в сравнение със стандартните. Секцията е много добре подредена и много удобна при нужда от подробна информация както за моментните рабони честоти, както и за стандартните (фабрични) работни честоти.
Важна секция , на която смятам да обърна внимание е „Датчик”. В нея са показани данни за температурите на основните хардуерни компоненти – процесора (температура на капачката, както и на ядрата поотделно) , чипсета на дънната платка , видеокарта , хард диск и др. Освен това има информация за моментните стойности на захранващите напрежения (3.3V, 5V, 12V) както и на батерията, инсталирана на дънната платка.Ето как изглежда:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_132966

В менюто „Дънна платка” се намират по ред:
Марка и модел на процесора, производител и модел на дънната платка, както и някои основни характеристики на дънната платка, чипсет , честота и тайминги на рам паметта и др.
В подменюто процесор се намира подробна информация за него.Може да откриете на каква честота работи ,с колко милиона транзистора е , с колко кеш , натоварване и др.Ето как изглежда това подменю:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_75912

Следващото подменю е дънна платка.В него може да откриете информация за наименованието и , паметта , която поддържа , с колко слота за памет разполага , чипсетът и , дали е с PCI-E слот или AGP слот за видеокартата.Ето как изглежда то:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_184671

Тази програма съдържа и още едно важно подменю , което отговаря на въпроса "Каква рам памет имам?"
То се нарича SPD.В него може да намерите информация за марката на паметта , честотата на която работи , таймингите и , режимът на работа.Ето го:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_2214

Последното меню , на което ще обърнем внимание е „Тест”. Налични са множество тестове на процесора и рамта , редом с условни класирания , показващи къде се намира вашата система спрямо конкурентните такива.
Това е основната информация за вашия хардуер , която можете да намерите за секунди чрез програмата Everest. За по-подробна информация програмата разполага с други менюта и подменюта , показващи абсолюно всеки хардуерен или софтуерен аспект , от който може да се нуждаете.Разгледайте я и ще намерите доста полезна информация за вашата система.

CPU-Z

Това е една малка програмка с големи възможности.Показва подробна информация за вашия процесор и сведения за дънната платка, рам памета и видеокартата. Освен работните честоти на компонентите показва и кодовите названия (които в някои случаи са доста важни), работни напрежения, ревизия, множители и тайминги и всякаква информация, от която имате нужда.Ето как изглежда:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_34606

Програмата дава далеч по-малко информация от Everest, но е много добре систематизирана и подредена без ровене в множество менюта.

GPU-Z

Това е една малка програмка , която дава подробна информация относно видеокартата ви.Тя не предоставя възможност за овърклок!Тя дори няма нужда от инсталиране.След като стартирате програмката се появява това прозорче на работния плот:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_1377

В него може да видите с каква видеокарта разполагате като погледнете от дясно на Name.В този случай това е ATI Radeon HD 3800 Series.Надолу има подробна информация за ядрото на графичния ускорител (RV670) , броят на транзисторите (666Милиона) , с колко шейдъра разполага (320) , какъв DirectX поддържа , колко бита е (256) , каква е големината на паметта , (512MB) , тип памет (DDR4) , честота на ядрото (769МHz) , честота на паметта (1125 МHz-2250 МHz ефективни) и други.Горе в ляво има три менюта.Ако изберете Sensors ще видите честотите , на които работи вашата видеокарта и температурите и в момента:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_591

Следят се температурите на ядрото , на паметта , оборотите на вентилатора в проценти както и натоварването на видеокартата.Долу в ляво има една интересна опция.Ако дадете отметка на опцията Log to file програмката автоматично ще създаде файлче , в което ще се записва информация за показанията описани по-горе.Това е доста полезно особено , когато сте пуснали някой тест , като например 3DMark.След като мине теста , може да отворите файлчето и да видите до какви температури стига ядрото примерно.Третата опция , която няма да ви потрябва е Validation.

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_1274

Тя се отнася за тези , които са постигнали определен овърклок на своя графичен ускорител и искат да направят валидация на това.

Core temp

Още една малка , но полезна програмка.Този път тя показва температурите на ядрата на вашия процесор.Чрез нея не можем да овърклокваме процесора си.Няма нужда от инсталиране , направо стартирате ехе файла.Ето как изглежда програмката в моя случай:

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_27343

Какво виждаме на картинката.Най-горе програмката ни показва с колко ядра разполагаме (4) и колко Threads(4).Отдолу следва информация за ревизията (D0) , за процесора (Intel Core i7 920 Bloomfield) , за честотата на която работи процесорът 3330.71 МHz и други.Под тази информация вече имаме такава за температурите.В момента мойте са: ядро 0-40 градуса , ядро 1-38 градуса , ядро 2-41 градуса , ядро 3-40 градуса.Отстрани на тези показания пише Low , High , Load.Първото означава най-ниските температури измерени от програмката , второто е най-високите температури , а третото е натоварването на ядрата.От настройките и опциите , може да направим програмката автоматично да се стартира с уиндоуса , да сменяме цветовете на цифричките , които се показват долу в дясно на десктопа , да правим снимки и други.

HD TUNE

Как да разберем с какъв хардуер разполагаме? Med_gallery_140694_1249_14816

Програмата показва точния модел на хард диска ви, позволява следене на работната му температура, позволява сканиране за грешки, както и тестване с вградени бенчмаркове за времена на достъп, четене, запис и др. Това не е програма за дефрагментация и разделяне на хард диска на партишъни, но въпреки това е една от най-използваните програми за мониторинг.


admin
admin
Администратор
Администратор

Брой мнения : 626
Join date : 12.11.2009

http://mforum-bg.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите